informatie over klikgebit of implantalogie

Behandelprocedure - Stap 1. Vooronderzoek

Het onderzoek wordt gedaan door een implantoloog. En vindt plaats in een praktijk naar uw voorkeur. Tijdens dit vooronderzoek wordt een overzichtsfoto gemaakt (een zogenaamde OPG) en zal de implantoloog kijken of de mondgezondheid voldoende op orde is voor het implanteren. Ook maakt u kennis met de implantoloog en kunt u vragen stellen.

Het vooronderzoek maakt onderdeel uit van de totale behandeling. Besluit u om af te zien van verdere behandeling, dan kost dit vooronderzoek ongeveer 125 euro (dit is inclusief de kosten van een overzichtsröntgenfoto). Deze kosten worden in veel gevallen door de aanvullende tandverzekering gedekt.

De bevindingen uit het vooronderzoek worden teruggekoppeld aan ons. Wij maken een offerte voor de gehele behandeling. Indien het implantaten voor een kunstgebit betreft, zullen wij een machtiging aanvragen bij uw verzekeraar en hoeft u hier helemaal niks voor te doen.

Stap 2. Implanteren

Gaat u akkoord met de offerte of geeft de verzekeraar toestemming voor de behandeling, dan neemt de implantoloog telefonisch contact met u op om de ingreep te plannen. In alle praktijken worden patiënten in de praktijken van Van den Berg zelf geïmplanteerd, alles onder 1 dak dus!

Zodra de afspraak is gemaakt, zal de implantoloog u een afspraakbevestiging sturen met een recept voor medicijnen. Die kunt u ophalen bij uw apotheek. In het algemeen worden er verschillende soorten medicijnen voorgeschreven: antibiotica, spierontspannenden / rustgevende medicijnen en een pijnstiller die eventueel na de behandeling kan worden ingenomen. Tenslotte krijgt u nog een desinfecterend spoelmiddel voorgeschreven wat u tot 2 weken na de ingreep moet gebruiken.

De ingroeifase:

Nadat de implantaten zijn geplaatst, moeten ze ingroeien. Tijdens deze periode moet het tandvlees helen en het implantaat met het bot vergroeien. Tijdens deze ingroeiperiode moet u nog een keer naar de tandprotheticus of implantoloog om de hechtingen te laten verwijderen. Deze kleine, pijnloze ingreep vindt ongeveer 2 weken na het implanteren plaats.

Stap 3. Eindcontrole

Als het implantaat is ingegroeid, vindt nog een eindcontrole door de implantoloog plaats. Hij controleert of het implantaat voldoende is gehecht om belast te worden. Tevens zal hij een controle OPG maken om er zeker van te zijn dat u jarenlang plezier van uw implantaat zult hebben. Zijn bevindingen rapporteert hij aan de tandprotheticus.

Stap 4. Nazorg

Nadat de implantaten geplaatst zijn, is het van groot belang deze goed te verzorgen. Uw tandprotheticus zal tijdens de reguliere controles het implantaat controleren. Patiënten bij wie een uitneembare prothese op de implantaten wordt geplaatst, moeten de implantaten goed schoonhouden. Dit om infecties geen kans te geven. Ook komt u jaarlijks op controle bij de tandprotheticus. Tijdens deze (pijnloze) controle maakt de tandprotheticus de implantaten en eventuele rails extra goed schoon. Verder inspecteert hij de totale mondgezondheid.